Az afrikai




A Magyarországon már a hetvenes évek óta ismert, friss Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio e melankolikus hangulatú regényében egyfelől apjának, a hosszú éveken át gyarmati orvosként dolgozó "afrikainak" állít emléket, másfelől megosztja az olvasóval saját gyermekkori élményeit, annak a néhány évnek a tapasztalatait, amelyet (fivérével együtt) apja mellett töltött Nigériában. Ám mindeközben elénk tárul egy varázslatos, egzotikus és egy európai ember számára szinte felfoghatatlan világ is – annak a hajdan volt, bő hatvan évvel ezelőtti Afrikának a világa, amelynek szépségére, különlegességére és természetes tisztaságára még a gyarmatosítók, illetve azok gyermekei is rácsodálkoztak. És amikor egy Nobel-díjas író "csodálkozik rá" a fekete kontinensre, abból egy, a szívhez s az értelemhez egyaránt szóló, megkapó és tanulságos könyv születik, melyet apák és fiúk egyaránt örömmel fognak lapozgatni. 

Afrika. Mit jelentett ez a kisfiúként odakerült Cléziónak? A végtelen szabadságot, a rohangálást a homlokig érő fűben, a forró, állatok hangjaival benépesített éjszakákat, a minden kényelmet nélkülöző apró kunyhót, magát agyermekkort? Az afrikai. A gyarmati orvosként dolgozó apa, akit a háború elválaszt feleségétől és pici gyermekeitől, aki országnyi területet és több ezer embert lát el egyedül, kezdetleges felszereléssel és minimális gyógyszerekkel küzdve a maláriával, leprával, vérhassal, kwashiokórral és a hatalom igazságtalanságával, végül belerokkanva, belekeseredve az egészbe? 
Minden ember életében eljön a nap, amikor felteszi magának a kérdést: ki vagyok én? Honnan jöttem? Hogyan formált a szüleim jelleme, a környezetem azzá, aki ma vagyok? Egyáltalán kik a szüleim, anyám és apám, az általam ismert szerepük mögött? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a könyvben, de már nem ítélkezve, forrongva, hanem a megismerés vágyával, elfogadva apját, kultúráját, Afrikát és az afrikait úgy, ahogy vannak. Úgy, ahogy ő látja, ismeri és szereti őket.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése