Girl OnlineA 25 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddig világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók.

Pár megdöbbentő adat Zoelláról:

3 millió Twitter követő, 3.5 millió Instagram követő, 7 millió YouTube feliratkozó, 2 millió Facebook like. 

A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.
Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…
Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság? 
Főszereplőnk egy 17 éves angol lány, aki vörös hajú, átlagos testalkatú, még átlagosabb tanuló. Penny-t az emeli ki a sorból, hogy jól fényképez. A lány Elliottal, a homoszexuális falszomszédjával beszél meg mindent, ami kamaszként foglalkoztatja. Például Ollie, a fiú, akiért oda van, vagy a legjobb (ex) barátnője Megan, aki mostanság eltávolodott tőle. Elliot tud arról, hogy Pennynek pánikrohamai vannak mióta a családjával néhány éve autóbalesetet szenvedett. Szerencsére súlyosan nem sérült meg, de ez borzasztó élmény kihatással van a mostani életére is. A lánynak pánikrohamai vannak, amikről nem mer beszélni. Egy ilyen eset után határozza el, hogy blogjában, amit Girl Online néven vezet ír erről. A blogot eleinte csak Elliot olvassa, aztán ahogy szaporodnak Penny életéről a posztok egyre több olvasója lesz. A lány névtelen marad az interneten, de ott egyre többen vállalnak fel vele sorsközösséget. A pánikrohamos bejegyzésre sok komment érkezik, és Penny érzi, hogy jót tett neki ez a vallomás. 17 évesen nagyjából minden lány hasonló dolgokon ment keresztül. Kik is az igazi barátaink? Miért cikiznek ki a többiek? Ha valamit elszúrunk, akkor az miért mindig a nagy nyilvánosság előtt történik és miért nem otthon a szobánk falai között? Miért történik mindennap velünk valami ciki dolog? Hogyan lehet túljutni a pánikoláson?
A lány bénázásai és kérdései biztos, hogy mindenkiben felmerültek már vagy elgondolkozott már rajtuk saját példája, vagy egy hozzá közelálló személy miatt. Penny olyan, mint mi voltunk 17 évesen, vagy mint bármelyik tini. Ciki és kínos helyzetekbe kerül, amikor "randizik" vagy hasra esik egy iskola előadáson, amiről videó felvétel is készül. Ez később kikerül a Facebookra, és Penny ettől még kellemetlenebbül érzi magát. Ismerős szituáció igaz? Naponta hallani ilyen esetekről, és olyan történetekről, ahol a személyiségi jogokat semmibe veszik más diákok, és kinevetik a másikat. Penny cikis helyzete szüli azt, hogy a lány végül szüleivel tart New Yorkba, ahol teljesen megváltozik az egész élete.Penny a Nagy Almában, ahová édesanyját azért hívják, hogy szervezzen meg egy esküvőt, találkozik Noah-val a sráccal, aki pár évvel idősebb nála és elképesztően jó fej. Nem tud semmit sem Penny cikis videójáról, se a blogjáról, csak egy fiú, aki olyan, mint bármelyik más. Vagyis éppen olyan, mint akit érdekel Penny. Kettőjük kapcsolata könnyedén indul és alakul a barátságból szép lassan szerelemmé. Mert hát egy tinisztoriba kell szerelem. Noah egy kicsit álompasi volt, még ha tudjuk, hogy Penny nem is tündérhercegnő, de néha úgy éreztem, hogy ez már már Hamupipőke történet (van egy két utalás egyébként erre a mesére a könyvben). Aranyos páros voltak együtt, és sok romantikus pillanat van a könyvben, amit nem fogok elfelejteni. És bár 17 éves lányokról és kicsit idősebb fiúkról szól a könyv ez megmarad ezen a szinten is. Tényleg ifjúsági, de ez nem is baj, nem is illett volna a könyvbe más. Szerettem, hogy az írónő sok-sok romantikus jelenetet, beceneveket és közös pontot belecsempészett a Girl Online-ba.
Zoella első regényét szeretni fogják a tinik, de az idősebbek is, mert magukra ismernek a bénázó tinilány szorongásain. A felnőttek pedig azért olvassák el, mert Zoella szülei normalitásából sokat lehet tanulni, és abból is, hogy hogyan kezeljük a kamaszunk pánikrohamait, és érzékeny kis lelkét.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése